понеділок, 26 квітня 2021 р.

Година-реквієм «Терновий вінок – Чорнобиль»

 

«На Чорнобиль журавлі летіли,

  З вирію вертались навесні,

  Як сніжниця попелище біле

   Розвівалось в рідній стороні...»

Д. Павличко 

26 квітня виповнюється 35 років, як відбулася наймасштабніша техногенна катастрофа за весь час використання атомної енергетики - аварія на Чорнобильській атомній електростанції.

Чорною плямою стала на нашій блакитній планеті чорнобильська катастрофа. Коли вибухнув реактор на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС, смертоносна пилюка з ядерної печі покрила  білі хати, квітучі сади, зелені ліси, засіяні поля.

До Дня пам’яті  Чорнобильської трагедії в бібліотеці с. Боратин відбулася година-реквієм «Терновий вінок – Чорнобиль», проведений спільно з  директором будинку культури с. Новостав Сергієм Шуляком, класним керівником Наталією Черняк для учнів 7-Б класу Боратинської ЗОШ.


Зі вступним словом виступила бібліотекар Руслана Фурман.

Присутні переглянули фільми:  «Чорнобиль. 35 років після катастрофи», «День в історії. Вибух на ЧАЕС», «Евакуація Прип’яті».



Про масштаби аварії та наслідки забруднення розповів Сергій Шуляк.

 Наталія Черняк окреслила  причини, які призвели до такої масштабної катастрофи та політику замовчування тодішньої влади.






З літературою про Чорнобильську трагедію ознайомила бібліотекар.



Вірші читали: Софія Пух, Софія Шаповаленко, Анжеліка Стащук, Ірина Бардобуш.

І на закінчення під пісню «Біль Чорнобиля» вшанували пам’ять загиблих ліквідаторів аварії хвилиною мовчання. Всі разом зробили висновки про наслідки катастрофи для України та світу. Проходять роки, та біль Чорнобильської катастрофи ніколи не зітреться з людської історії, не згасне у віках.



Про те, що сталось, не можна забувати. Лише пам'ять і вдячність тих, хто живе на обпаленій радіацією землі, може бути хоч якоюсь винагородою тим, хто поклав на цей «атомний вівтар» своє здоров'я та життя.



Немає коментарів:

Дописати коментар