пʼятницю, 1 квітня 2016 р.

«На струнах Кобзаревої душі»

«Наша дума, наша пісня
Не вмре, не загине...
От де, люде, наша слава,
Слава України!..»
                              Т. Шевченко

З-поміж безлічі книг, з якими має справу історія світової літератури, поодиноко виділяються ті, що ввібрали в себе науку віків і мають для народу значення заповітне. До таких належить «Кобзар», книга, яку український народ поставив на перше місце серед успадкованих з минулого національних скарбів.

В бібліотеці-філії с. Боратин пройшла літературна година «На струнах Кобзаревої душі», яку організували бібліотекар та класний керівник 10 класу Оксана Казимірчук для учнів цього класу. Адже у 1840 р. вийшов дозвіл друкувати «Кобзар» - першу віршовану збірку 26-річного Тараса Шевченка. Учні дізналися, який довгий шлях подолала збірка, перш ніж стала національним скарбом українського народу.



Ведучі: Лілія Карабан та Роман Довгополюк розповіли про дивовижну долю «Кобзаря», поезія до якої складалась на тернистих дорогах поетового життя, писались в мандрах і в казематах.


Вірші читали: уривки з вірша «І мертвим, і живим...» Варвара Морозова-Бабінчук, яка  особливо тонко передала почуття поета, сама родом з Луганської області, Світлана Внучук, Олександр Бабінчук «Розрита могила», Михайло Нестерук «Мені однаково», Денис Семенюк, Микола Вальчук, Юрій Бульбенюк.


А також переглянули відеокліпи на слова Тараса Шевченка «Думи мої, думи мої...», «Бандуристе, орле сизий», «За байраком байрак», «Реве та стогне Дніпр широкий» та «Заповіт».
Бібліотекар розповіла про Кобзаря в легендах та переказах, зачитала найвідоміші прислів’я і приказки.
Із заключним словом виступила Оксана Казимірчук, окресливши, яке  значення має збірка «Кобзар» для українців. 


Немає коментарів:

Дописати коментар