вівторок, 10 листопада 2015 р.

«Мова – це душа народу, його поезія і пісня»

 «Найбільше і найдорожче добро в кожного народу - це його мова. Ота жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає і своє давнє життя, і свої сподіванки» (Панас Мирний)

6 листопада 1997 року було підписано Указ Президента України, у якому говориться: "На підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливості ролі української мови в консолідації суспільства постановляю: "Установити в Україні День української писемності та мови, який відзначати щорічно 9 листопада в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця".
9 листопада в Загальноосвітні школі І-ІІІ ст. с. Боратин відбувся літературний вечір «Мова – це душа народу, його поезія і пісня», який організували сільський бібліотекар Руслана Фурман та класний керівник 9-го класу Наталія Черняк, на заході присутні учні 8 - 9 класів, вчителі, заступник директора школи з навчально-виховної роботи Зоя Ляшук.


Зі вступним словом виступила Наталія Черняк, привітавши всіх присутніх зі святом, наголосила, що зародившись десь на світанні суспільного слов’янського життя, наша мова перенесла страшні лихоліття, тортури, пережила утиски Польщі, Москви, але, перегорівши, дійшла до нас свіжою, мужньою, незаплямованою, справді щирослов’янською мовою.


Ведучі: Рудницький Максим та Ніна Величко запропонували присутнім поринути у чудовий і прекрасний світ нашої рідної мови. Вірші українських письменників В. Симоненка, О. Олеся, М. Рильського, Т. Шевченка, Д. Павличка читали Дарина Дахнюк, Анна Кулаковська, Владислав Шустер, Тетяна Круш, Дарина Павліха.


   Присутні також переглянули відео кліпи та презентації «Настор Літописець», «Рідна мова», «Мова єднання», «Чорнобривці» .  Наталія Черняк наприкінці заходу провела літературну вікторину для учнів.
 Із заключним словом виступила бібліотекар, сказавши, що якими побачать українців інші народи, залежить від самих українців, для цього потрібно вивчити і шанувати рідну мову.


По завершенні заходу виступила заступник директора школи Зоя Ляшук.



Немає коментарів:

Дописати коментар