пʼятниця, 30 серпня 2024 р.

Нові книги у бібліотеці

 Спеціаліст з промоції відділу соціально-економічного розвитку Олександра Лось подарувала у бібліотеку чудові книги про природоохоронні мережі Волинської області, з польської історії та культури, традиційних польських страв, українського письменника Доржа Бату.

Щиро дякуємо за книжковий дар, така увага радує і надихає. Успіхів Вам, добробуту, мирного неба!

Нещодавно бібліотека с. Боратин отримала нові книги , придбані за бюджетні кошти: це новинки з саморозвитку і мотивації, цікаві художні книги для дітей, книга у формі коміксу з захоплюючими пригодами Пса Патрона.

Також бібліотека отримала книгу Сашка Лірника "Доктор крапелька. Лікарський детектив" від фонду "МХП - громаді". Книга написана в жанрі сучасної міської казки на основі реальних подій, буде цікава і дітям, і дорослим.
Щиро дякуємо за проведення розіграшів для бібліотек, за таку чудову книгу українського письменника, яку гідно оцінять наші читачі!

Запрошуємо в бібліотеку на книжкові новинки!






пʼятниця, 23 серпня 2024 р.

«Патріотичний Перфоманс Фест» до Дня Державного Прапора та Дня Незалежності України

 у Боратинській громаді відбувся «Патріотичний Перфоманс Фест». Цей захід об’єднав мешканців з усіх куточків нашої громади, щоб разом відзначити День Державного Прапора та День Незалежності.



Під час фестивалю до Дня Незалежності у Боратинській громаді, посмертно нагородили високою державною нагородою Героя з села Баїв Єфімчука Антона Костянтиновича. Орден «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно), присвоєний Антону Єфімчуку, отримала його дружина Мирослава Єфімчук.
За участю працівників культури була поставлена вистава "Наймичка" за поемою Тараса Шевченка.
Також на фестивалі відбулися флешмоби та перфоманси, виступали різні гурти.
Пройшов квест "Україна - єдина країна", який підготували і провели бібліотекарі громади. Кращою та швидшою виявилась команда Рованцівського ліцею, яка випередила своїх суперників, пройшла всі 10 станцій і, відповідаючи на різноманітні питання, зібрала пазл й склала карту України.
Також для підтримки ЗСУ відбулася лотерея з цінними призами.






середа, 21 серпня 2024 р.

Відвідування Хабу цифрової освіти

 #Бібліотеки_хаби_Волині

В бібліотеку-хаб цифрової освіти с. Боратин завітали читачі, щоб отримати послуги:
- перегляд освітнього серіалу на платформі Дія.Освіта "Організація ефективного онлайн-навчання" для дитячого логопеда Калиш Тетяни. Розглянули різні онлайн-платформи для навчання та інструменти: онлайн-дошки та інші застосунки для тестів, презентацій, як організувати успішний початок, встановити контакт з учнями і зацікавити їх, а це важливо для логопедичної роботи;
- для користувачки Галини Миколаївни проведена консультація на тему: "Як створити у Viber секретний чат". Бібліотекар розповіла про відмінності секретного чату у Viber від звичайного, які функції пересилання повідомлень, як добавляти учасників у чат, як встановлювати таймер;
- для учнів 6-Б класу Боратинського ліцею проведена консультація з пошуку і читання онлайн творів по шкільній програмі, яких немає у фонді бібліотеки, збереження потрібної інформації на електронний носій;
- тренінг "Створення документу і набір тексту в програмі Microsoft Word" для юної читачки Врублевської Вероніки. З допомогою бібліотекаря вчилися, як створювати текстовий документ на робочому столі, як друкувати клавіатурою, змінювати шрифт і міжряддя, колір шрифту, створення абзацу та вставлення зображень в текстовий документ;
- для користувача Демчина Арсена проведений урок "Як користуватися сайтом YouTube". Бібліотекар розповіла, як увійти на сайт, шукати потрібний відеоролик чи мультфільм, як робити паузу, добавлятися у підписки на різні канали, створювати списки відтворення та інше;
- консультація з пошуку навчальних матеріалів з математики для читача Тимофія Дубчука, а також збереження та роздрук потрібної інформації.









четвер, 15 серпня 2024 р.

Тренінг «Google-сервіси»

 В Хабі цифрової освіти Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки продовжується навчання в межах проєкту «Якісні бібліотечні послуги – жителям громад Волині», який впроваджує науково-методичний відділ та відділ автоматизації і комп’ютерних бібліотечних технологій. Тренінг для бібліотекарів, серед яких і бібліотекар с. Боратин Руслана Фурман, був присвячений темі «Google-сервіси»,

🖥️ Разом ми обговорили ключові можливості Google-додатків, які можуть суттєво полегшити роботу в бібліотеках та допомогти зробити їхні послуги ще більш зручними для користувачів. Учасники дізналися про корисні інструменти, як-от Google Диск, Google Документи, Google Таблиці та багато іншого.
🖥️ Бібліотекарі виявили активний інтерес і готовність впроваджувати нові знання у своїй повсякденній діяльності.






понеділок, 5 серпня 2024 р.

Заняття-гра «Таке солодке слово мед» до свята Спаса

 Серпень – благодатний місяць, коли українці збирають врожаї на полях, городах і в садах. Саме на серпень припадають улюблені релігійні свята наших предків – три Спаси, а саме: Медовий Спас, Яблучний Спас і Горіховий Спас, кожен із яких має свою історію й традиції.

В неділю в бібліотеці с. Боратин відбулося заняття-гра «Таке солодке слово мед», на якому бібліотекар розповіла про традиції святкування трьох Спасів, що прийнято святити у храмах. Адже на Спаса у храмах святять мед, мак, яблука, виноград й інші фрукти та овочі нового врожаю, квіти горіхи, хліб. Хліб символізує достаток і щастя, а мед - солодке життя, всі дари освячувалися в церкві і потім розділялися між членами сім’ї.
Читачі ознайомились з легендами та дізнались про традиції, обряди та прикмети про свята, які рослини збирають у букети в ці дні, діти відгадували вікторину та кросворд, ліпили з повітряного пластиліну фрукти, овочі, хлібні вироби та квіти. Також ознайомились з виставкою-інсталяцією до свята.
На завершення усі мали можливість поласувати свіжим медом з пасіки родини бібліотекаря.
Тож нехай серпневі свята принесуть у кожну українську сім’ю злагоду, добро, добробут та мир!




пʼятниця, 2 серпня 2024 р.

Робота бібліотеки-хабу цифрової освіти

 #Бібліотеки_хаби_Волині

У бібліотеці-хабі цифрової освіти с. Боратин надані такі послуги:
- Урок онлайн-малювання у різних програмах: Paint, Draw to, Онлайн розмальовки для юної читачки Фурман Оксани. Бібліотекар показала, як вибрати різні пензлики, кольори, фігури, розмальовувати тварин, казкових героїв, природу.
- Консультація з користування послугами Інтернет-банкінгу для користувачки Тимошук Ганни. Бібліотекар допомогла зайти у програму Приват24, поповнити рахунок мобільного телефону, ознайомила, що нового у Приват24, а також розповіла користувачці про Інтернет-картку - віртуальну картку для безпечної купівлі в Інтернеті.
- По запиту від читачів Шводи Оксани та Богдана Терещука проведена відео екскурсія "Топ 10 місць українських Карпат, які варто відвідати". Діти ознайомилися з туристичними маршрутами, які планують відвідати з батьками: це найвища точка України - гора Говерла, водоспад Шипіт, Свидовецький хребет, полонина Бордова та інші. У бібліотеці діти дізналися, які захоплюючі пейзажі та історичні пам'ятки є в Карпатах.

- Тренінг для учениці 6-Б класу Боратинського ліцею Надії Бехнюк "Таблиці в текстових документах". Вчилися вибирати кількість клітинок, стовбчиків, вставляти нові рядки, об'єднувати комірки, писати текст у клітинках, вставляти символи.
- Консультація зі здійснення відеоконференції на платформі Zoom, використання бібліотеки, як місця для навчання, використання мережі Wi-Fi у бібліотеці для Олександри Лось.
- Консультацію з допомоги подання роботи на ІV Всеукраїнський творчий конкурс " Що для мене Україна", заповнення Гугл форми, допомога у оформленні роботи для користувачки з с. Боратин Маргарити Шевчук.