неділю, 18 жовтня 2015 р.

«Славетна історія козацької держави»

Запорозька Січ! Козацтво… Найлегендарніше минуле українського народу, його святиня. Синонім свободи, людської і національної гідності, талановитості.
14 жовтня щорічно відзначається День українського козацтва. Козацтву належить особливе місце в історії України та в історичній пам'яті українського народу. Саме козацтво було тією силою, яка активно впливала на історію України XVII – XVIII ст. В 2014 р. році указом президента було встановлено  14 жовтня ще й Днем захисника Вітчизни.


До цієї дати в Боратинській загальноосвітній школі І-ІІІ ст. відбувся історичний навігатор «Славетна історія козацької держави», який організували сільський бібліотекар Руслана Фурман спільно з класним керівником 9-го класу Наталією Черняк.  На заході присутні учні 9 – 10 класів, вчителі.



Зі вступним словом виступила Наталія Черняк. Ведучі заходу: Сергій Парфенюк і Тетяна Круш ознайомили присутніх з історією виникнення козацтва та заснування Запорізької Січі на острові Хортиця, про гетьманів Б. Вишневецького, П. Сагайдачного, І.Сірка,  Б. Хмельницького та інших. Михайло Ткачук та Андрій Жовтовський  розповіли легенди  про випробування юнаків перед прийомом в козаче товариство, Вадим Сех ознайомив з найбільш відомими козацькими стравами, збереглися також українські народні прислів’я та приказки про козаків, які зачитали ведучі.


Тарас Шевченко як істинний патріот свого народу пишався приналежністю до «країни козаків» і натхненно оспівав славнозвісне українське козацтво.  Про вплив козацтва на творчість українських та зарубіжних письменників розповіла бібліотекар, ознайомивши присутніх з книжковою виставкою «Тієї слави козацької повік не забудем», де присутні книги Т. Шевченка, І. Франка, П. Куліша, І. Котляревського, М. Гоголя та багато інших.


Вірші читали: Максим Собко, Максим Рудницький, Анна Кулаковська, Діана Новак, Ніна Бодун. Також присутні переглянули відеофільми: уривок з фільму «Вогнем і мечем», «Запорізька Січ і Байда Вишневецький», «Богдан Хмельницький», пісню на слова Т. Шевченка «Ой чого ж ти почорніло, зеленеє поле?» , «Останній гетьман П. Скоропатський». На завершення бібліотекар провела вікторину.






Із заключним словом виступила Наталія Черняк, адже наша пам’ять про славне минуле має підкріплюватись добрими справами, успішним навчання. Ми маємо бути достойними тих славних лицарів, запорозьких козаків, оборонців рідної землі.






Немає коментарів:

Дописати коментар