пʼятницю, 26 січня 2024 р.

Історична година «Герої Крут для нащадків взірець»


 Український народ щороку вшановує пам’ять молодих борців за волю, полеглих під залізничною станцією Крути. 29 січня 1918 р. біля станції Крути кілька сотень київських студентів та гімназистів вступили у нерівний бій з чотирьохтисячною більшовицькою армією. Герої Крут призупинили наступ російсько-більшовицьких військ на столицю України, що дало змогу урядові Української Народної Республіки добитися міжнародного визнання України на мирних переговорах у Бресті. Це було перше у ХХ столітті офіційне визнання нашої держави, що утвердило на політичній карті Українську державу.

До Дня Героїв Крут в Боратинському ліцеї відбулась історична година «Герої Крут для нащадків взірець», проведена шкільним бібліотекарем Галиною Дмитрук, сільським бібліотекарем Русланою Фурман, класним керівником Валентиною Ільюк для учнів 11 класу.
У вступному слові Галина Дмитрук розповіла про прийняття IV Універсалу на засіданні Української Центральної ради та про наступ більшовиків під проводом лівого есера Муравйова на Київ.




Продовжили розповідь ведучі Артур Жарчинський і Маргарита Шевчук. Вірші читали: Анна Макаренко, Аліна Бурик, Вікторія Джусь, Валерія Гончарова, Анастасія Рощук.




Руслана Фурман розповіла про фільм «Крути 1918», вихід якого стало важливою подією для українського історичного кіно. А також про однойменну книгу Констянтина Тура-Коновалова, про книгу «Бій під Крутами» Юрія Сороки.








Із заключним словом виступила Валентина Ільюк, наголосивши на важливості вивчення історії України для молодого покоління. Провела паралелі, що спільного між подвигом юнаків-крутянців та подвигом сучасної молоді під час російсько-української війни.
Трагічна загибель студентського куреня стала символом патріотизму і жертовності в боротьбі за незалежну Україну.

Немає коментарів:

Дописати коментар