понеділок, 22 січня 2018 р.

«Соборна мати Україна – одна на всіх, як оберіг»

«Україно, соборна державо,
Сонценосна колиско моя,
Ще не вмерла й не вмре твоя слава,
Завойована в чесних боях!..»

22 сiчня – День Соборностi Украни. Майже 100 рокiв тому це слово було вписане в iсторiю українського народу. Так трапилось, що на протязi багатьох столiть iсторичного розвитку Україна не мала власної державностi i єдиної територiї. Українськi землi належали багатьом державам: найбiльше Росiї, Литвi, Угорщинi, Речi Посполитiй, згодом Румунiї, Чехословаччинi.
День Соборності України – свято, що відзначається щороку в день проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки, що відбулося 22 січня 1919 року на Софійській площі в Києві. Акт Злуки, закріплений в Універсалі Директорії УНР, унормовував омріяні попередніми поколіннями ідеали української соборності, визначивши: «Збулися віковічні мрії, якими жили і за які вмирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка.»

До цієї дати в школі с. Боратин відбулася історична година «Соборна мати Україна – одна на всіх, як оберіг» з учнями 9-го класу та класним керівником Оксаною Сливою.



Зі вступним словом виступила Оксана Слива. Ведучі: Ірина Дацюк, Анастасія Осійчук,  Артем Конотопчик, Дарина Максимюк ознайомили присутніх із хронологією подій 1918 – 1919 років.


Вірші читали: Анастасія Кудра, Микола Чепіль, Вікторія Шустер, Василина Швода, Дмитро Мазарчук, Дарина Камінська, Марія Цика, Марія Лавренчук, текст Акту про Злуку УНР і ЗУНР зачитала Діана Похильчук.
Учні також переглянули відео «День в історії. День Соборності України», Акція «живий ланцюг» (22 сiчня 1990).




Бібліотекар виступила з заключним словом, після чого всі присутні послухали «Молитву за Україну» та вшанували пам’ять всіх активістів УНР і ЗУНР й сучасних героїв, учасників Революції Гідності, воїнів АТО, які віддали життя за єдність України.


Пам’ять про події 22 січня 1919 року залишалася символом, який об’єднував українців, де б вони не жили.

Немає коментарів:

Дописати коментар