пʼятницю, 24 листопада 2017 р.

«Чорні крила Голодомору»

Голодомор  1932–1933 років є найбільшою трагедією та одним із найтяжчих злочинів в історії людства. На найродючіших у світі українських землях загинуло, за різними оцінками, від семи до десяти мільйонів осіб. Кількість жертв у так званій війні проти селянства перевищувала загальну кількість загиблих в усіх країнах після Першої світової війни. Тож  це був справжній геноцид проти українського народу

З метою вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні, у зв’язку з 85-ми роковинами цієї трагедії в бібліотеці с. Боратин відбувся вечір-реквієм «Чорні крила Голодомору», проведений спільно з учнями 8-А класу та класним керівником Аліною Лежненко, також були присутні учні 9-го класу.



Зі вступним словом виступила бібліотекар. Ведучі: Софія Бодун,  Іванна Карабан, Богдана Ткачук, Ольга Гольченко розповіли про чорну хроніку Голодомору, про страждання мільйонів українців. Присутні переглянули фільми «Голодомор 1932 - 1933 років в Україні», «Голодомор. Спогади тих, хто вижив», відео кліп «Голодомор. Реквієм».




Вірші читали: Денис Бірюк, Ілля Похильчук, Микола Трінчук, Олександр Рудницький, Катерина Черняк, учениця 9-го класу Дарина Максимюк зачитала власний вірш, присвячений трагедії геноциду українського народу.







Сергій Максимчук зачитав свідчення очевидців Голодомору.
Бібліотекар розповіла про відомого краєзнавця Григорія Гуртового. Із книги «Голгофа Голоду» Гуртового зачитала спогади свідків цієї трагедії. 
Бібліотекар ознайомила присутніх з художніми та історичними книгами про Голодомор з перегляду літератури «Скорботний тридцять третій».



Під пісню О. Білозір «Свіча» учні запалили свічку  і присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять про тих, хто навічно відійшов від нас у1932-1933 роках.



Із заключним словом виступила Аліна Лежненко, яка розповіла спогади своєї бабусі, яка допомагала голодуючим чим могла.  Пройдуть роки, минуть десятиліття, а трагедія 1933 року все одно хвилюватиме серця людей. І тих, кого вона зачепила своїм чорним крилом, і тих, хто народився після тих страшних років. Масштаби трагедії важко оцінити. Голодомор назавжди змінив хід історії українського народу. Він став одним із найважчих випробувань, що випали на нашу долю.



Немає коментарів:

Дописати коментар