середу, 26 квітня 2017 р.

«Терновий вінок Чорнобиля»

«На Чорнобиль журавлі летіли,
  З вирію вертались навесні,
  Як сніжниця попелище біле
   Розвівалось в рідній стороні...»
Д. Павличко

26 квітня виповнюється 31 рік, як відбулася наймасштабніша техногенна катастрофа за весь час використання атомної енергетики - аварія на Чорнобильській атомній електростанції.
Чорною плямою стала на нашій блакитній планеті чорнобильська катастрофа. Коли вибухнув реактор на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЄС, смертоносна пилюка з ядерної печі покрила  білі хати, квітучі сади, зелені ліси, засіяні поля.

Горем і болем увійшов в наше життя Чорнобиль, розділив долю людей на „до” і „після”. Безлюдні вулиці Прип’яті, покинуті школи, будинки, дитячі майданчики, колючий дріт зони. Спогади вільно або мимоволі переносять до подій двадцяти дев’ятирічної  давнини...


До Дня пам’яті наслідків Чорнобильської трагедії в бібліотеці відбулась година скорботи «Терновий вінок Чорнобиля».

Бібліотекар розповіла присутнім про причини, які призвели до такої масштабної катастрофи,  згадала імена перших ліквідаторів аварії. Вікторія Вальчук зачитала вірші на чорнобильську тематику. Також переглянули відеофільми «Чорнобиль. 30 років після катастрофи», «День в історії. Вибух на ЧАЕС», «Тварини Чорнобиля».


І на закінчення всі разом зробили висновки про наслідки катастрофи для України та світу.
Проходять роки після аварії на ЧАЕС, а біль не вщухає, тривога не покидає людей. Про те, що сталось, не можна забувати. Лише пам'ять і вдячність тих, хто живе на обпаленій радіацією землі, може бути хоч якоюсь винагородою тим, хто поклав на цей «атомний вівтар» своє здоров'я та життя.






Немає коментарів:

Дописати коментар