пʼятницю, 31 березня 2017 р.

Майстер-клас по виготовленню ляльки-мотанки

30 березня в рамках Тижня дитячого читання у бібліотеці відбувся майстер-клас по виготовленню ляльки-мотанки, який провела волинська поетеса-пісняр, майстер ляльки-мотанки Наталія Бугай. Бібліотекар у вступному слові представила поетесу і показала присутнім  фільм «Творчість Наталії Бугай», знятий Волинським телебаченням. Наталія Бугай розповіла про історію виникнення ляльки-мотанки, як родинного оберегу.



Наталія Володимирівна вже відома в місті, як майстриня по виготовленню ляльки-мотанки. За цей короткий час освоєння цього мистецтва, вона брала участь в декількох виставках, конкурсах і провела більше 50 майстер-класів для дітей та дорослих в школах, бібліотеках, на мистецьких заходах.

А діла розпочався майстер-клас, де майстриня розповідала про кожну деталь, зокрема, що лялька-мотанка має бути одягнена у вишиту сорочку, спідничку і запаску. Всі елементи одягу є оберегами: спідниця символізує землю, сорочка позначає три часи – минулий, теперішній і майбутній. Обов’язковими атрибутами є вишиванка та намисто, які уособлюють достаток. Тож має бути головний убір, стрічка, хустка чи віночок що символізує зв'язок з небом. Також на кожний вузлик діти з захопленням загадували бажання. 



На заході були присутні не тільки читачі нашої бібліотеки, а й гості ­– бібліотекар с. Радомишль Євгенія Барда та учениця 5-го класу школи с. Радомишль Олена Кошелєва.


Кожен з присутніх мав змогу зробити виріб своїми руками: дівчатка Ольга Орешко, Дарина Пушка, Іванна Веснянка робили ляльку з різнокольоровим волоссям, прикрашену стрічками та бантиками, особливо гарні ляльки вийшли у хлопців Дмитра Мазарчука, Володимира Максимчука та Назара Веснянки.
Кожна дитина тримала в руках власно створений, можливо перший родинний оберіг, ляльку-мотанку, яку вони зробили на майстер-класі.





Немає коментарів:

Дописати коментар