четвер, 23 лютого 2017 р.

«Знавці мовознавства»

Щороку 21 лютого відзначають Міжнародний день рідної мови. Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» було оголошено на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня-17 листопада 1999 року в Парижі.
А підштовхнуло до такого кроку сумна подія, що сталася у Бангладеші, коли загинули студенти, які відстоювали рідну мову.

Мова — це великий дар природи. І в кожного народу вона своя. Наш народ створював мову віками. Відомий український педагог Василь Сухомлинський писав: „Мова — це віконця, через які людина бачить світ. Багата мова — багатий духовний світ...»





До цього свята у бібліотеці відбувся брейн-ринг «Знавці мовознавства» з учнями 6 класу, який організували сільський  бібліотекар Руслана Фурман спільно зі шкільним бібліотекарем і класним керівником Аллою Пігулою і вчителем української мови Аліною Лежненко.
Бібліотекар виступила зі вступним словом, розповівши трохи про це свято. Брейн-ринг включав тури «Граматика», «Фонетика», «Синтаксис», «Битва синонімічних рядів», «Продовжи прислів’я» та інші. Діти поділилися на дві команди «Мовознавці» та «Українознавці». Команди відповідали на запитання бібліотекаря, а вчителі-журі пильно слідкували за правильністю та ставили відповідні бали. 






Команди чудово справилися із завданням: знайшли правопис слів з орфографічного словника, доповнили прислів’я та приказки, пригадали українські народні загадки. Всі мовознавчі раунди минули непомітно. Учасники творчо підходили до виконання завдань, продемонструвавши свої знання з мовознавства, а глядачі підтримували своїх однокласників і також взяли участь у конкурсах. З невеликою різницею у балах перемогла команда «Мовознавці».
З заключним словом виступила Алла Пігула, після чого усі учасники отримали подарунки від бібліотекарів. Діти підвищили рівень своїх знань і вкотре переконалися, що мова – це той інструмент, котрий єднає націю. Це великий скарб, який треба шанувати, берегти і розумно збагачувати.




Немає коментарів:

Дописати коментар