пʼятницю, 26 квітня 2024 р.

Година-реквієм «На Чорнобиль журавлі летіли»

 

24 квітня в бібліотеці с. Боратин відбулася година-реквієм «На Чорнобиль журавлі летіли», яку організували і провели бібліотекар Руслана Фурман, завклуб с. Новостав Сергій Шуляк, класний керівник 10 класу Боратинського ліцею Наталія Черняк для учнів цього класу.

Бібліотекар у вступному слові розповіла про тогочасне життя країни, будівництво Чорнобильської АЕС, цитати з тогочасних газет про експлуатацію АЕС.

Учні – Любомир Запорожець, Назар Романчук зачитали про життя міста Чорнобиль і Прип’ять до аварії та які причини призвели до аварії на ЧАЕС.

Про вибух та ліквідаторів, які першими прибули гасити полум’я, евакуацію населення та розсекречення катастрофи окреслив Сергій Шуляк.

Про наслідки забруднення, Зону відчуження, поширення радіації, ліквідатора з с. Голишів В. Євтушка зачитали учні: Софія Янюк, Анна Рудковська, Денис Корінчук, Софія Пух.

Протягом заходу учасники переглянули відео: «Чорнобильська катастрофа: історія про трагедію», відео репортаж про Музей «Зірка Полин» в м. Чорнобиль, «16 маловідомих фактів про Чорнобиль», «Ядерна лава - слонова нога», «Які тварини живуть у Зоні відчуження.

Руслана Фурман розповіла про поховання опромінених, спорудження «Саркофагу-2».

Вірші читали: Анна Ткачук, Анастасія Лісовець, Дарина Пушка, Софія Янюк, Ангеліна Зингель.

На завершення прослухали пісню Н. Май «Біда», присвячену вибуху на ЧАЕС.

З підсумковим словом виступила Наталія Черняк, розповівши про книги українських письменників про цю подію, окреслила небезпеку українським АЕС під час війни, особливу загрозу на Запорізькій атомній станції з можливим витоком радіації. ЗАЕС є найбільшою в Європі атомною станцією з шістьма реакторами. Вона була окупована російськими військами на початку березня 2022 року.

  Чорнобильська катастрофа фактично нездоланна, оскільки головним її наслідком є радіація, здатна діяти протягом тисяч років і на величезних територіях.

Наш земний уклін і вдячність усім тим хто, ризикуючи своїм здоров'ям і життям, брав участь у ліквідації наслідків аварії.

Вшанували пам’ять усіх загиблих хвилиною мовчання.

Також був організований перегляд літератури «Чорнобиль – трагедія віків».






















 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар