пʼятницю, 29 січня 2016 р.

Історичний екскурс «Крути: і сум, і біль, і вічна слава»

Однією з найтрагічніших сторінок нашої історії є бій під Крутами. Дата 29 січня увійшла в українську історію, як день пам'яті мужніх героїв, що душу й тіло поклали за самостійність, волю та незалежність Батьківщини. 98 років тому у бою під Крутами, що на Чернігівщині, понад 300 курсантів військової школи, студентів та гімназистів, відстоювали право українського народу жити у власній державі, вступили у нерівний бій із переважаючим, добре озброєним противником – більшовицькою  армією Михайла Муравйова.
28 січня в бібліотеці відбувся історичний екскурс «Крути: і сум, і біль, і вічна слава» до Дня пам'яті героїв Крут з учнями 10 класу та класним керівником Оксаною Казимірчук.
У вступному слові бібліотекар розповіла про бій під Крутами та його учасників.

Ведучі: Лілія Карабан і Олександр Бабінчук ознайомили присутніх з історичною обстановкою, яка панувала в Україні в 1918 році та з ходом бойових дій під Крутами. 


Вірші читали: Микола Вальчук, Михайло Нестерчук, Роман Довгополюк, Денис Семенюк, Варвара Бабінчук-Морозова та інші.




На заході прозвучала пісня С. Василюка «Ніколи не плач», а також переглянули відеофільм «Герої Крут».
На завершення заходу  Олександр Бабінчук та Владислав Киричук  висловили власні судження на питання , чому сталися трагічні події під Крутами та чи можна було уникнути цієї трагедії?


Із заключним словом виступила Оксана Казимірчук, зазначивши, яке значення для України має пам'ять про Крути сьогодні.  Адже у серцях українців бій під Крутами назавжди залишиться неспростовним фактом героїзму та жертовності молодого покоління в боротьбі за Незалежну Україну.