середу, 25 березня 2015 р.

«Дружать з книгами малята»


В рамках Всеукраїнського тижня дитячого читання в Боратинському ДНЗ «Сонечко» пройшов літературний ранок «Дружать з книгами малята», який організували Луцька районна бібліотека для дітей, місцева бібліотека – філія та завідувач цього дошкільного закладу Галина Киричук, методист Катерина Бойко, музичний керівник Ольга Васильчук.


Діти уважно слухали розповідь про те хто пише книги, хто малює до них ілюстрації і скільки століть тому назад вони виникли.
     Працівники районної бібліотеки для дітей познайомили вихованців з літературою пізнавального характеру яка є в даній книгозбірні для цієї вікової категорії читачів.

     Бібліотекар сільської книгозбірні Руслана Фурман провела огляд літератури «Що за диво ці казки».
     Ляльковий театр «Веселка» показав виставу «Коза-дереза». 



вівторок, 24 березня 2015 р.

«Художній світ Тараса Шевченка»



Тарас Шевченко. З цим іменем сьогодні на планеті ідентифікується Україна та українці. І хто б ти не був, де б не жив, той. хто перечитає «Кобзаря», не може уявити своєї долі без Шевченка.

Уявити себе без Шевченка українцеві - все одно, що без неба над головою. Він - вершина нашого родового дерева. Він не тільки геніальний поет, а й талановитий художник. 


Саме тому 20 березня в Боратинській Загальноосвітній школі І-ІІІ ст. відбувся вечір-портрет «Художній світ Тараса Шевченка», який організували сільський бібліотекар Руслана Фурман, класні керівники 9-х класів Оксана Казимірчук, Ольга Васильчук, вчитель української мови та літератури Валентина Смедюк. Також на вечорі присутня Голова ради ветеранів Лариса Олексіївна Ткаченко, учасники та присутні – учні 8-го та 9-х класів.

У вступному слові Валентина Смедюк розповіла про вплив Шевченкової поезії на український народ. Видання його поезій були такі вартісні, що кожна родина старалася мати дві книжки – Біблію і «Кобзар». А мистецька спадщина Шевченка-художника нараховує 835 творів – живописних полотен, рисунків, офортів та ескізів. Його картини за рівнем мистецької досконалості є в ряду світових здобутків малярства. 


Ведучі: Соломія Шалапай та Денис Семенюк. Вірші читали Михайло Оленюк, Наталія Лановенко, Ольга Васильчук. Цитати з повісті «Художник» зачитала  Ольга Васильчук. Уривок з листа Шевченка до Бодянського  1844 р. зачитала Оксана Казимірчук.




Бібліотекар підготувала презентацію картин Тараса Шевченка, яка демонструвалась глядачам протягом вечора. Також на заході прозвучали пісні на вірші Т. Шевченка «Зоре моя вечірняя», «За байраком байрак», «Реве та стогне Дніпр широкий», «Думи мої, думи мої…», «Заповіт». 



Із заключним словом виступила Руслана Фурман. Ціною героїв Небесної сотні – які поклали  свої життя за нашу свободу, та учасників АТО, ми тепер виборюємо справжню Незалежність, про яку мріяв Великий Кобзар Т.Г. Шевченко. Цитати з книги Кобзаря «Кавказ» читав Сергій Нігоян, який загинув під час Революції Гідності у Києві.


На завершення заходу виступила Голова ради ветеранів Лариса Ткаченко, яка подякувала всім за організацію і проведення заходу. Адже проходять роки і століття, але Великий Кобзар залишається завжди з нами. І в цей нелегкий час війни ми звертаємось до нашого Мислителя і Пророка. Він був упевнений, що  його палке слово служитиме рідному народові.


Бібліотекар також організувала перегляд літератури «Шевченкове слово в віках не старіє».