вівторок, 25 листопада 2014 р.

«Вогонь скорботи в серці на віки»


Пекельні цифри і слова
У серце б'ють, неначе молот,
Немов прокляття ожива,
Роки ті чорні, голод…голод…

24 листопада в Загальноосвітній школі І-ІІІ ст. с. Боратин відбулася година-реквієм «Вогонь скорботи в серці на віки» до Дня пам’яті жертв Голодомору 1932  - 1933 років, яку організували сільський бібліотекар Руслана Фурман та класний керівник 9 «А» класу Оксана Казимірчук. Присутні учні 9»А» та 9 «Б» класів, класний керівник 9 «Б» класу Ольга Васильчук.


У вступному слові Оксана Казимірчук розповіла про початок репресій та «Закон про п’ять колосків». Розпочався захід з інсценізації діалога-одкровення батька і сина за повістю М. Махінчука «Повернення в дитинство» учнями 9 «А» класу. Ведучі: Олександр Бабінчук та Іванна Казимірук ознайомили з подіями 1930 – 1933 років, про цей «найчорніший час» в історії України. Зачитали свідчення очевидців та вірші Іванна Казмірук та Соломія Шалапай.


Учні переглянули фільм «Голгофа Голоду» за Григорієм Гуртовим. Оксана Василівна Казимірчук розповіла про краєзнавця та засновника Торчинського народного історичного музею Григорія Гуртового.
На тему Голодомору в українській художній літературі виступила бібліотекар Руслана Фурман, представивши книги В. Барки, У. Самчука, Т. Осьмачки та інших письменників, які не побоялися  сказати світові правду про 1933 рік.


Також учні переглянули фільм «Свідчення очевидців». На завершення заходу вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання і переглядом відео кліпу О. Білозір «Свіча». Із заключним словом виступили класні керівники 9-х класів.
Бібліотекар організувала перегляд літератури «Великий Голод в Україні 1932 – 1933 років».






четвер, 13 листопада 2014 р.

Віртуальна подорож по Національному музею Тараса Шевченка

12 листопада в бібліотеці-філії с. Боратин відбулася віртуальна подорож по Національному музею Тараса Шевченка з учнями 8 класу, присвячена 200-річчю від дня народження Кобзаря.


Національний музей Тараса Шевченка презентує творчий доробок та життєвий шлях академіка Імператорської академії мистецтв, українського художника, поета, філософа, громадського діяча.
 Бібліотекар розповіла історію створення музею, після чого учні здійснили мандрівку по залах віртуального музею, виконали завдання користуючись мапою музею, знайти в залах картини Т.Г. Шевченка, які відображають життя селянства.  Учениця Богдана Бабінчук  зачитала уривки з поем «Іван Підкова» та «Причинна».


Світлий образ великого Кобзаря - безсмертний, як і сам народ, що породив його. Вічно нетлінна творчість геніального сина України жива подихом життя, биттям гарячого людського серця. Безсмертна могутня сила його таланту, проникливість і глибина його думки, мужність і ніжність його лірики, гострота і пристрастність його слова, мужність і пісенність його віршів, самовіддана любов його до своєї Батьківщини, до свого народу.