неділю, 30 березня 2014 р.

Всеукраїнський тиждень дитячого читання


Книга – одне з найбільших див, створених людиною. Завдячуючи їй, ми дізнаємось про минуле та сьогодення, вона веде нас у захоплюючу подорож по країні знань.
          Всеукраїнський тиждень дитячого читання – щорічне свято для дітей та бібліотекарів. Активний читач сільської та шкільної бібліотеки Максим Собко, учень 7 класу Боратинської ЗОШ взяв участь у районному конкурсі «Найкращий читач – 2014», що відбувся 20 березня в Луцькій районній бібліотеці для дітей. Як зазначила Галина Солодуха (завідувачка бібліотеки), цим заходом розпочався Всеукраїнський тиждень дитячого читання.

Відкрили Всеукраїнський тиждень дитячого читання в Боратинській сільській бібліотеці літературні посиденьки «Казка в гості завітала», учасниками стали учні 1 – 8 класів. Літературні конкурси, ігри, вікторини нікого не залишили байдужим. Учениця 8-Б класу Ірина Терещук зачитала повчальні оповідання, учні розгадували загадки та ділилися своїми думками про прочитані книги.
Також було проведено гру-конкурс «Весела гуморина», бібліотечний урок «Довідкова галактика» з учнями 4 – 6 класів. Зацікавив усіх перегляд короткометражного фільму «Як твориться книга».
 
 
Закінчився Всеукраїнський тиждень дитячого читання підбиттям підсумків конкурсу малюнків «Моє рідне село», найкращі роботи – Дарини Камінської, Вікторії Шводи, Дмитра Мазарчука, Анни Петрушко. Всі учасники  бібліотечних заходів отримали подарунки.
 
 
 

пʼятницю, 21 березня 2014 р.

«Подорожуємо Тарасовими шляхами на Волині»

    

 20 березня 2014 року в Боратинській Загальноосвітній школі І-ІІІ ст. відбулася віртуально-літературна подорож «Подорожуємо Тарасовими шляхами на Волині», присвячена 200-річчю  від дня народження Тараса Шевченка. Захід організували сільський бібліотекар Руслана Запорожець та вчитель української мови і літератури Валентина Смедюк.


Ведучі: учні 10 класу Богдан Нагірний, Ольга Оленюк, учениця 11 класу Олександра Шелест. Слухачами заходу були учні 5-го, 8 «А», 8 «Б» та 9-го класів.
Ведучі ознайомили присутніх про те, що не оминув Тарас Шевченко і Волинь, до якої поет доторкнувся душею під час подорожі. Відомо, що подорожуючи Волинню, Шевченко вивчав і наш фольклор, поет записував народні пісні, перекази, повір’я, зробив ряд замальовок Почаївської лаври. Побачене, почуте і пережите під Берестечком справило на поета важкі враження.
 

Вірші волинських письменників про Тараса Шевченка декламували учні 10 класу Ольга Лупенко, Юлія Вішнер, учні 9 класу Тоня Кузьма, Марія Гордовська, Богдан Сачинок, Надія Харчук, Вадим Терп’як, вірш Тараса Шевченка «Ой чого ти почорніло зеленеє поле» Владислав Продоус.
 
 Також присутні мали змогу переглянути фрагменти фільму «Шевченко на Волині», презентації «Шевченко – художник» та «Пам’ятники Тарасу Шевченку на Волині».

Учні 9 класу Ольга Дуткіна і Вадим Варголяк розробили власний проект пам’ятнику Тарасу Шевченку, який хотіли би бачити в своєму селі та захищали ці проекти. Колимські спогади Миколи Куделі з книги «Кобзар у моєму житті» зачитав учень 9 класу Віталій Сесюк.

Наймолодші учасники заходу – учениці 5 класу Марія Цика і Анастасія Осійчук читали вірші Тараса Шевченка.

 
Із заключним словом виступила директор школи Мирослава Констянтинівна  Бойчун. Бібілотекар також організувала перегляд літератури «Беру Кобзар, як світу сотворіння».
 
 
 

вівторок, 4 березня 2014 р.

«У мові – вся доля народу»


3 березня у Боратинській загальноосвітній школі І-ІІІ ступеня пройшов літературний вечір «У мові – вся доля народу» до Міжнародного дня рідної мови, який організували сільський бібліотекар Руслана Запорожець та вчитель української мови і літератури Валентина Смедюк.
Слухачами заходу були учні 5 та 8 «А» класів, учасниками – учні 8 «Б» класу.


Зі вступним словом виступила Валентина Смедюк, бібліотекар розповіла історію виникнення цього свята, а також про видатних українців, які зробили значний внесок для розвитку та удосконалення краси рідного слова.


Ведучі: Наталія Лановенко і Валентин Боблях, вірші читали Діана Фалат, Лілія Карабан, Денис Семенюк, Юрій Бульбенюк, Ірина Мерчук.
        Наприкінці заходу вчитель Валентина Смедюк провела лінгвістичні конкурси. Діти відгадували загадки, дібрали слова-рими до віршів, пояснювали фразеологізми.


Із заключним словом виступила класний керівник  8 «А» класу Ольга Васильчук , подякувавши організаторам, зазначила, що як не глумилися з нашої мови, сьогодні вона відроджується, українська мова звучить, співає на своїй рідній землі.